Acasa>Articole
  • Articole recente
  • Arhiva articole

primul articol articolul anteriorarticolul 7 din 8 articolul urmator ultimul articol

Captarea si stocarea carbonului - posibil raspuns la problema poluarii

 

Autor:Mara Serbanescu, Euractiv Romania

Captarea si stocarea carbonului (CSC) este o tehnologie in curs de dezvoltare, aparuta ca solutie pentru limitarea emisiilor nocive eliberate prin arderea combustibililor fosili. Sustinatorii ideii spun ca acest procedeu va opri raspandirea noxelor in atmosfera prevenind poluarea aerului, in timp ce detractarii protesteaza impotriva riscului de scurgere a depozitelor odata ingropate si nu sunt convinsi de eficacitatea tehnologiei. De asemenea, unii experti de mediu nu sunt multumiti de faptul ca aceasta tehnologie poate deturna atentia de la cautarea resurselor regenerabile de energie.

Cercetatorii cred ca implementarea CSC va reduce emisiile de dioxid de carbon cu pana la o treime pana in 2050. Tehnologia are un potential imens, dar procesul integrat de captare, transport si depozitare inca nu a fost testat la o scara comerciala. Tehnologia CSC este inca in stare incipienta si functioneaza doar in laboratoare si uzine-pilot mici.

Momentan, eficacitatea tehnologiei a fost demonstrata la scara mica in cadrul proiectului Schwarze Pumpe din Germania. In prezent la nivel mondial exista 6 proiecte tip-pilot: Schwarze Pumpe, Germania - proiect pe baza de oxy-ardere (9 tone CO2 separate si stocate pe ora) - 70 milioane euro; Otway Basin, Australia - proiect pilot de stocare cu injectare de gaze naturale; Huaneng, China - proiect pe baza de post-combustie (captare de 3,000 tone CO2 pe an)?; Weyburn, Canada - injectie de CO2 in zacaminte de petrol epuizate; Sleipner, Norvegia - stocare de CO2 in zacaminte de gaze epuizate din Marea Nordului (1million tone pe an) - din 1996; Mountaineer, Virginia de Vest, SUA - proiect pilot combinand toate cele trei tehnici de captare (2009). In cadrul conferintei ONU de la Copenhaga la sfarsitul anului trecut, CSC nu a fost adaugat pe lista tehnologiilor in care tarile industriale pot investi pentru a-si echilibra emisiile. Unele tari propusesera ca CSC sa fie adaugat ca Mecanism de Dezvoltare Curata, care permite tarilor bogate sa isi indeplineasca o parte din obligatiile climatice prin investitii in reducerea de emisii in tarile in curs de dezvoltare. Criticii tehnologiei CSC au recomandat efectuarea unui studiu privind riscul de scurgeri si problema raspunderii in acest caz. Grupului format i-a fost incredintata sarcina de a formula un raport pentru a fi prezentat in cadrul urmatoarelor conferinte in Mexic in 2010 sau Africa de Sud in 2011. "Pentru a include CSC pe lista Mecanismelor de Dezvoltare Curata, fezabilitatea pe temen lung a sit-ului, precum si raspunderea in cas de scurgere atat in timpul cat si dupa incheierea proiectului, trebuie stabilite si limitele proiectului trebui definite clar", este concluzia textului ONU. O parte din activistii pentru protectia mediului nu sunt convinsi de o tehnologie a carei eficacitate nu a fost inca dovedita si sunt ingrijorati ca aceasta solutie va opri cercetarea in domeniul resurselor energetice regenerabile cu emisii nocive reduse.

Cum sa prezentam tehnologia publicului?

Un nou proiect de colaborare condus de Institutul German de Cercetare in Domeniul Energiei, Analize de Sisteme si Evaluarea Tehnologiei (impreuna cu parteneri din Grecia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia si Romania) a fost lansat pentru a putea oferi recomandari pentru strategii de comunicare menite sa corespunda unui interes public in crestere fata de CSC. Acordul populatiei pentru tehnologii inovatoare este o pre-conditie importanta pentru utilizarea lor la o scara mai mare, fapt care la randul lui este crucial pentru scaderea emsiilor de carbon in sectorul energetic din Europa si nu numai. In prezent, intelegerea publicului vis-a-vis de CSC este foarte limitata. Datele colectate vor fi folosite pentru a informa organizatiile publice sau private responsabile cu dezvoltarea programelor informationale pentru CSC.

Care este abordarea CSC in Romania?

Desi Romania ar putea avea o capacitate de stocare de aproape 22 de gigatone, tehnologia CSC prezinta unele riscuri- in special la transportul si stocarea gazului. De aceea, orice sit de stocare trebuie ales departe de zonele de risc seismic. Intrucat CO2 nu este nici explozibil, nici inflamabil, este de asteptat ca in cazul unei scurgeri, consecintele sa fie mai mici decat in cazul gazelor naturale. O alta actiune de coordonare in domeniul CSC este organizatia CO2NET EAST co-finantata de catre Comunitatea Europeana pana in 2009 cand a trecut sub finantarea partenerilor implicati in proiect. Principalul obiectiv al proiectului este extinderea activitatilor de creare a unei retelede captare si stocare a CO2 in noile state membre ale UE precum si in cele candidate si asociate. Activitatile CO2NET (Carbon Dioxide Knowledge Sharing Network) include printre altele si co-organizarea seminarului anual al CO2Net si a doua workshopuri regionale in statele recent admise in UE sau in tari candidate. De asemenea organizatia este responsabila cu informarea privind factorii implicati in tehnologia CSC si cu stabilirea de legaturi intre tarile interesate de captarea si stocarea carbonului. Pentru realizarea proiectului a fost constituit un consortiu de 8 institutii de cercetare si dezvoltare din noile state membre UE si tari candidate. In perioada 2009-2010 CO2NET EAST este sponsorizat de Schlumberger, Statoil si Enel.

Domeniul: Tehnologii noi, Captarea si Stocarea Carbonului (CSC)

cere detaliiMai multe...FacebookTwitter

Indexul subiecte si domenii este indisponibil pentru moment.

Multumim pentru intelegere.

Recomandari Euroinnovation

 

Navigare rapida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Propune teme si domenii de interes aici

Trimite articol de conceptie proprie aici

Voluntar in proiectele Euroinnovation aici

 

©2012 Centrul pentru Promovarea Cercetarii si Inovarii

Designed by techSpark
Acasa | Media | Newsletter | Flux | Sitemap | Confidentialitate | Contact

SEO monitor