Acasa>Articole
  • Articole recente
  • Arhiva articole

primul articol articolul anteriorarticolul 2 din 8 articolul urmator ultimul articol

Binomul inovatie - patente industriale, sustenabilitatea afacerilor competitive

 

Autor:Dan Donabedian, traducere si adaptare de Iulian Radu

Un raport al PricewaterhouseCoopers (PwC) asupra economiei americane arata ca numarul patentelor inregistrate in anul 2009 a crescut cu 4,5 % din 1991. Numarul de patente acordate in 2010 a inregistrat un record de 233.127 in crestere cu 23% fata de 2009. Proportional numarul de incalcari ale proprietatii industriale (patentelor) a inregistrat o reducere cifrandu-se la 3075 cazuri in 2004 si doar 2892 in 2010 asa cum releva studiul PwC.

Litigiile in materie de brevete industriale este un subiect controversat in ciclul de afaceri tehnologice, in parte deoarece unele companii sunt orientate mai degraba catre deschiderea de procese in instanta decat catre inovare. Procesele in instanta si medierile, ca proceduri ponderate, in cazul companiilor productive distrag atentia si directioneaza resurse importante de la procesele de afaceri catre cele juridice.

In acelasi timp, trebuie retinut ca in cazul companiilor cu adevarat inovative o parte insemnata a valorii lor de piata o reprezinta tocmai proprietatea industrial proprie, iar orice esec in a-si proteja acest patrimoniu devine foarte costisitor pentru companie. Pe acest fond, companiile de tip anteprenorial sunt tot mai inclinate sa genereze inovatii prin care sa-si creasca valoarea de piata si implicit sa aduca mai multa valoare adaugata in lantul lor de valoare.
Companiile la care proprietatea industriala reprezinta o cota insemnata din patrimoniu sunt esentiale pentru progresul general al industriei din care fac parte, fie ca este vorba de electronica, echipamente, semiconductori sau materiale. In cazul in care aceste companii nu sunt capabile sa-si valorifice investitiile facute in cercetare si inovare, in special prin utilizarea la piata a patentelor si licentelor obtinute, se poate vorbi de pierderi insemnate la nivelul economiei in ansamblu si nu doar al companiilor respective.

O prioritate privind patentele

Este binecunoscut deja conflictul comercial privind drepturi de proprietate industriala intre Apple si Samsung, cconcretizat prin numeroase procese si contraprocese deschise reciproc in diferite tari, care au avut un impact si asupra cotatiilor respectivelor companii. Wall Street Journal a mentionat recent ca batalia gigantilor Apple si Samsung pe tema incalcarilor de proprietate industriala si a patente a generat in randul micilor companii tehnologice inovative un puternic curent de protejare a propriilor IP, anterior acestea nefiind foarte atente la acest aspect. Tendinta IMM-urilor tehnologice inovative urmaresc cu maxima atentie profibilitaatea (ROI) investitiilor facute in inovare si valorificarea patentelor inregistrate.

Produsele de consum si importanta patentelor

Conform studiului PwC o cincime din conflictele comerciale referitoare la incalcarea proprietatii industriale au legatura cu tehnologiile utilizate in industria produselor de larg consum. In ultimii cinci ani astfel de incidente au crescut semnificativ avand drept protagoniste companii din zona tehnologiei.
PwC mentioneaza ca intre anii 2006-2010, perioda de boom a Economiei Informationale, incidentele legate de IP au fost cu asociate cu industriile producatoare de hardware/electronica, sisteme informatice, servicii de internet. Aceste industrii au fost cele care au atras si recompensat cel mai bine antreprenorii, inginerii si cercetatorii care au produs inovatii menite sa creeze bunastare si locuri de munca.

Procesele in instanta sunt insa ultimul mijloc si cel mai agresiv pentru protejarea dpreturilor de proprietate industriala, dovedind ca de multe ori ajuta la obtinerea de strapungeri tehnologice majore in industrii de varf.

Domeniul: Drepturi de proprietate industriala, Inovatie, Modele de afaceri

cere detaliiMai multe...FacebookTwitter

Indexul subiecte si domenii este indisponibil pentru moment.

Multumim pentru intelegere.

Recomandari Euroinnovation

 

Navigare rapida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Propune teme si domenii de interes aici

Trimite articol de conceptie proprie aici

Voluntar in proiectele Euroinnovation aici

 

©2012 Centrul pentru Promovarea Cercetarii si Inovarii

Designed by techSpark
Acasa | Media | Newsletter | Flux | Sitemap | Confidentialitate | Contact

SEO monitor